tisdag 11 januari 2011

Hurtbulle/brödbulle

Igår kväll hade jag tänkt ta en hurtbullepromenad för att få lite frisk luft och allt sånt där, men Göteborg är tokhalt! Man glider omkring som Bambi på hal is och blir lika rädd som genomsnittlig pensionär för att trilla och bryta lårbenet. Så jag stannade inne istället och exprimenterade med ris-morot-linsbiffar och bakade. Jag hade nog roligare än vad det låter, jag är vild i köket mohaha. Check it out! Kan vara typ världens bästa småbullebröd.


Små vilda lingonbröd

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl matolja
1 tsk salt
1 1/2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
5 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunken och vispa ihop med vatten och olja, ha sedan i salt och sylt. Rör sedan ned mjölsorterna, mängden vetemjöl är ungefärlig, ha i så mycket att degen blir smidig. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek i 1-2 timmar. 

Vänd sedan ut den färdigjästa degen på mjölad yta och dela upp 18-20 bitar som du formar som små bröd. Degen är lite klibbig men håll ut, tvätta händerna om det behövs och använd mjöl när du formar dem. Placera på bakpapper och ifall tid finns, låt dem jäsa i 1 timme till. Ifall inte, går det bra det med. Har man lust kan man pensla bröden med vatten och ha på lite frön som pynt, men inget måste. Hutta sedan in dem i ugnen och grädda dem i 10 minuter i 225 grader.

1 kommentar:

  1. Mums. Gott det ser ut!! Hoppas du har det bra i Götet och att du tar hand om dig! puss/ronja

    SvaraRadera