söndag 16 januari 2011

Äpplekriget

Det här inte min paj, min blev faktiskt ganska ful. Ful men jäkligt god, yeah

Kick-ass Americanoäppelpaj

Fyllning
5 stycken äpplen
1 dl vatten
1/2 dl socker
2 tsk kanel
Vaniljessens
Eventuellt maizena till redning

Pajskal
6 dl mjöl
200 g mjölkfritt smör
2 dl socker
1 dl vatten


Skala äpplena och skär dem i mellanstora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka upp dem tillsammans med vattnet. När äpplena börjar bli mjuka efter runt 5 minuter tillsätt resterande ingredienser och låt äppelkompotten småputtra i runt 10 min. Koka äpplena tills den mesta vätskan har försvunnit, är konsistensen fortfarande för tunn så red med lite maizena. Konsistens man ska satsa på är åt äpplemoshållet men smaksak så lita på magkänslan skulle jag vilja säga.

Blanda mjöl och socker och tillsätt smöret. Blanda ihop ingredisenserna och tillsätt vattnet. Arbeta sedan ihop degen med händerna. Smöra en form och täck den med hälften av degen och nagga sedan botten med tex en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader. Ta sedan ut formen och fyll den med äpplekompotten. Kalva eller tryck ut den resterande degen till ett lock stort nog att täcka formen och lägg det över äpplena. Avsluta med att pensla med vatten och skär lufthål i ytan. Hutta in pajen i 30 min fortfarande på 200 grader. Det är en lite trist paj utseendemässigt men pudrar man med lite florsocker så blir det en lite gulligare paj. Grym tillsammans med oatley vaniljglass men vaniljsås har ju med sin charm, kör på magkänsla här med vetja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar